Buitenantenne voor Digitenne

Ik was op internet op zoek naar een buitenantenne voor Digitenne (DVB-T) en kwam daarbij een artikel tegen waarin een zelfbouwpakket beschreven stond. Het zag er zo simpel uit dat ik maar meteen aan de slag ging. Ik heb de antenne in Nederland, Duitsland en Oostenrijk gebruikt. Het resultaat is perfect! In het buitenland kun je alleen de “free to air” zenders ontvangen, net als in Nederland, als je geen Digitenne-abonnement hebt.

Ik gebruik de laptop als tv via een tv-ontvangertje (bijv. van Trust) dat je via de USB-poort op je laptop aansluit.

tech_antenne_1Lees verder, voor het uiterst goedkope bouwpakket want het is voor een deel gemaakt met wegwerpmateriaal.  En dan nu de hamvraag. Wat heb je nodig als je aan het knutselwerk begint: Gewoon twee (lege!) drankblikjes van 33 cc die een lengte hebben van 12 cm.

Dat is een standaardmaat! Kan dus geen probleem zijn. Let er wel op dat het geen aluminiumblikjes zijn, want meestal zijn cola blikjes (en andere frisdranken) van aluminium vervaardigd. Dus in de supermarkt op zoek naar stalen blikjes en ja hoor Amstel bierblikjes zijn van staal. Dit kun je trouwens zien op het blikje want daar staat een magneetje op getekend. Je kunt natuurlijk ook zelf met een magneetje controleren of je het goede blikje te pakken hebt. Je moet nl. solderen en dat lukt je niet bij aluminium.

Naast de twee (lege) bierblikjes heb je ook een stukje coax kabel (75 Ohm) nodig.

Tenslotte nog een (coax) antennestekkertje (mannetje).

Zie hier, al het basis materiaal dat je nodig hebt om je DVB-T antenne te bouwen is eenvoudig en zeker niet duur.

1. Twee (lege) bierblikjes van 33 cc (merk speelt echt geen rol)

2. Stukje coax kabel (75 Ohm). De lengte speelt direct geen grote rol maar houd rekening met de afstand tussen de antenne en de plaats waar je ontvanger komt te staan.

3. Aansluitstekker coaxkabel naar ontvanger (mannetje !!!).

Als gereedschap heb je nodig tech_antenne_2

  1. soldeerbout
  2. soldeertin
  3. stukje schuurpapier
  4. stanleymesje
  5. kniptang
  6. boormachine met 6 of 8 mm boor.

Hoe nu te werk gaan

De bodems van de blikjes goed opschuren met schuurpapier (hier wordt op gesoldeerd!) en in één onderkant een gaatje maken. Hier komt de coax kabel door.

Zie verder de werktekening.

De blikjes MOETEN precies 1,5 cm van elkaar staan. Ik heb er een stukje kunststofbuis van 1,5 cm tussen gestopt om de afstand goed te houden.

De mantel moet je solderen, nadat je eerst even geschuurd hebt, aan het onderste blik. De kern (koperdraad) wordt vast gesoldeerd aan het bovenste blik.

Let er wél goed op dat je een tussenruimte hebt van 1,5 cm tussen de twee blikken (zeer belangrijk!). Ikzelf heb deze open ruimte naderhand afgesloten met breed plakband, je weet wel van het soort dat  in elke caravan thuishoort. Dat maakt het geheel meteen ook wat steviger!

Aan het uiteinde van de (lange) coax kabel bevestig je de (coax) aansluitstekker voor je  (DVB-T) digitenneontvanger.

Rest nog het geheel geschikt te maken voor buitengebruik.

Hiervoor heb ik een stuk afvoerbuis van 65 mm doorsnede gebruikt. Daar schuif je de blikjes in. De bovenkant maak je dicht door er een afsluit deksel op te lijmen. Dat doe je ook aan de onderkant maar daar moet natuurlijk eerst de coaxkabel doorheen. Het gaatje waar de kabel door gaat afdichten en je bent klaar met je weerbestendige antenne.

Het resultaat is een goedkope, goed functionerende antenne en dat voor maar een uurtje knutselen.

De kwaliteit van de ontvangst is zeker zo goed als met een buitenantenne die in de handel verkrijgbaar is. Veel plezier!

Bron: Muziekmuseum Vlaanderen

René Husmann
Commissie Techniek