Uw caravanruiten en veiligheid

tech_ruit_3 Om een goede isolatie van de caravanruiten te realiseren worden deze dubbel uitgevoerd. Zoals de deelnemers aan de excursie naar Polyplastic hebben gezien wordt een caravanruit gemaakt van acrylaat. Platen acrylaat worden verwarmd, het acrylaat wordt zacht zodat het in een mal de vereiste gebolde vorm kan krijgen. Zo ontstaat de buitenruit. Daarna wordt de vlakke binnenruit op de rand van de buitenruit gelijmd en het resultaat is een caravanruit met een behoorlijke isolatiewaarde.

Nadat de toebehoren (scharnierconstructie, uitzetters, vergrendeling) zijn bevestigd ontstaat het complete caravanraam dat naar de caravanfabrikant gaat voor montage in een nieuwe caravan.

Als twee ruiten op elkaar gelijmd worden ontstaat een lijmrand die er niet erg mooi uitziet. Om dit te verfraaien is op een bepaald moment een zeefdruk aangebracht. Deze uitvoering levert na verloop van tijd klachten want de zeefdruk is er de oorzaak van dat de hechting niet op alle plaatsen even goed is.

Aangezien de grendels en de uitzetters alleen aan de binnenruit zijn bevestigd kan de buitenruit bij ongunstige omstandigheden geheel losraken en in het verkeer terecht komen. Het komt gelukkig niet vaak voor dat de ruit ineens in zijn geheel losraakt. De sterkte van de lijmlaag loopt door veroudering langzaam terug en is ook niet bij elk raam zodanig slecht dat er acuut gevaar is voor loslaten. De weersomstandigheden waaraan een raam in zijn “leven” wordt blootgesteld zijn van grote invloed. Staat de caravan lange tijd in de felle zon of staat hij beschut in een bosrijke omgeving. Het zal duidelijk zijn dat het voorraam het ergst te verduren heeft. Door de schuine stand en het grote oppervlak is de zonne-invloed erg groot. Vergeet daarbij vooral niet de rijwind in het bijzonder van het tegenverkeer waardoor het voorraam het meest kwetsbare raam is.

tech_ruit_2Slechte lijmverbindingen komen niet alleen bij Kip caravans voor, bijna alle merken hebben er last van. Het euvel komt voor bij caravans die na de 2e helft van de jaren 90 zijn gebouwd zijn.

U kunt een slechte lijmverbinding herkennen aan een lijmrand met vlekken en verkleuringen die zwakke plekken aangeven (zie foto). Bovendien kan door slechte lijmverbindingen ook condensvorming tussen binnen- en buitenruit ontstaan.

De afgelopen jaren is gebleken dat de leverancier en Kip caravans weinig respons geven op verzoeken met een beroep op coulance. Polyplastic, de fabrikant van de ramen, heeft de aftersales overgedragen aan de Firma Willemsen in Pijnacker specialist in caravanramen van alle merken. Als u problemen vermoedt met een raam, adviseer ik u contact op te nemen met Willemsen.

Om het veiligheidsrisico te verminderen, is het niet nodig om het gehele raam te vervangen. Willemsen biedt de mogelijkheid het raam te repareren, zodat het gevaar van loslaten niet meer bestaat. Er worden in de vier hoeken schroeven gemonteerd, die de raamhelften bij elkaar houden.

Reparatie is relatief eenvoudig, ik heb die reparatie bij een “bevriende” Kip caravan zelf uitgevoerd. Nu moet ik daar eerlijk bij zeggen dat ik de benodigde mal en een speciaal boortje bij Willemsen kon lenen. Dat was eenvoudig, want ik woon in Pijnacker dus de gereedschappen kon ik snel terugbrengen. Zie ook de foto’s.

tech_ruit_1Reparatie van de ramen moet u echt beschouwen als een veiligheidsmaatregel. U dient er rekening mee te houden, dat de isolatiewaarde van het raam erg afneemt en dat condensvorming ontstaat. In een ongunstig geval komt er vuil tussen de ruiten en ontstaat algvorming. Willemsen adviseert dan ook tot vervanging van de ramen over te gaan. De investering, die daarvoor nodig is, levert behalve gebruiksgenot en comfort ook een betere onderhandelingspositie op bij een eventuele inruil.

Aangezien het daarbij niet om kleine bedragen gaat wil Willemsen voor leden van de Kip Caravan Club een scherp aanbod doen. Uw geldige Ledenpas is uw bewijs, dat u lid bent. Het is mogelijk om met Willemsen zodanige afspraken te maken, dat u met de caravan naar Pijnacker komt en na één à anderhalf uur met nieuwe ramen weer naar huis (of naar de camping) kunt vertrekken. Uiteraard kunt u ook zelf de ramen vervangen dit is een klus die een handige doe het zelver moet kunnen klaren.

tech_ruit_4Bent u nog niet in het bezit van de Ledenpas 2014, dan kunt u die aanvragen. De procedure hiervoor staat op de website van de club. Daar staan ook de namen van de andere bedrijven die voor de leden iets te bieden hebben.

Voor meer informatie over caravanruiten: www.willemsencaravans.nl